گفتار درمانی یکی از درمان هایی است که برای حل مشکلات زبانی مانند لکنت زبان و گرفتگی صدا ناشی از بیماری های مادرزادی یا دو نیمکره ای، سکته ها و اختلالات استفاده می شود.
به طور کلی رشته گفتار درمانی که در دانشگاه های مختلف به دپارتمان های مختلف تقسیم می شود یکی از شاخه های گروه علمی تجربی محسوب می شود و در علم به علم گفتار درمانی و زبان شناسی معروف است و برای چه کسانی این رشته ای که عمدتا مورد مطالعه قرار می گیرد، یک گفتاردرمانگر یا یک آسیب شناس می گوید که هدف آن تجزیه و تحلیل، تشخیص و درمان مشکلات زبانی و اختلالات زبانی است که با روش های مختلف کار او تسهیل می شود، راهی آسان برای برقراری ارتباط. صبر
گفتار درمانی برای افراد مبتلا به مشکلاتی مانند: لکنت زبان، مشکل در تلفظ کلمات و مفاهیم، افراد مبتلا به اوتیسم، افراد دارای مشکلات شنوایی و گفتار، افراد کم توان ذهنی، افراد مبتلا به بیماری دیابت، افرادی که سکته کرده اند و یا گلو داشته اند. و سرطان سر، در تکلم مشکل دارند، افراد مبتلا به بیماری خودایمنی ام اس، بیماران مبتلا به پارکینسون، افراد مبتلا به سندرم هایی مانند سندرم ویلیامز، سندرم داون، افراد مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان و اسپوندیلیت آنکیلوزان و ... مرتبط هستند. گفتار درمانی برای کودکان آسان تر است.
گفتار درمانی برای کودکان
گفتار درمانی در کودکان یکی از رایج ترین مراجعات به مراکز آسیب شناسی گفتار است. اکثر کودکان مبتلا به اختلالات گفتاری در دوران نوزادی این مشکل را دارند و هر نقصی که در این دوره ایجاد می شود زمانی بهتر درمان می شود که کودک قادر به صحبت کردن باشد، زیرا با بزرگتر شدن آنها به مرور زمان نقص ها بدتر می شود. درمان دشوارتر است
علت اصلی همه این اختلالات در مغز است و کودکان مبتلا به سندرم های مختلف، مشکلات متابولیک و کم تحرکی والدین در برقراری ارتباط با فرزندان یا کم تحرکی والدین که باعث ایجاد استرس و ترس در کودکان می شود. هر چه زودتر روند درمان شروع شود، احتمال بهبودی کودک بیشتر می شود، زیرا تاخیر در گفتار درمانی کودکان تا بزرگسالی می تواند منجر به مشکلات روانی مانند استرس، افسردگی و گوشه گیری شود.
هنگام مراجعه به درمانگر برای درمان مشکل گفتار درمانی کودک، حتماً ژنتیک و سابقه خانوادگی، بیماری ها و غیره هر چیزی که ممکن است باعث ناتوانی کودک شود را به طور کامل برای درمانگر توضیح دهید. مداخله زودهنگام برای کودکان دارای مشکلات زبانی می تواند اثرات مثبتی داشته باشد، مانند بهبود و افزایش اعتماد به نفس در معاشرت و معاشرت، کمک به مشکلات خواندن و نوشتن و روانی.
گفتار درمانی فقط برای کودکان نیست و برای بزرگسالان مبتلا به اختلالات گفتاری نیز کاربرد دارد که در ادامه مقاله به آن خواهیم پرداخت.
گفتار درمانی در بزرگسالان:
ممکن است برخی از بزرگسالان تعجب کنند که چرا باید به مرکز گفتار درمانی مراجعه کنند و چه تفاوتی با گفتار کودکان دارد؟ پاسخ به این سوال این است که برخی از بزرگسالان به دلیل اختلالات بسیاری در تکلم مشکل دارند که برخی از آنها به شرح زیر است:
1-اعتصاب:
افرادی که دچار سکته مغزی شده اند معمولا پس از عمل جراحی و خونریزی داخل مغزی، بیماری هایی در نیمکره های مغزی ایجاد می شود که در درجه اول بر قدرت تکلم افراد تاثیر منفی می گذارد و اغلب در مراکز گفتار درمانی بستری می شوند. برای حل این مسئله.
2. درمان نشده در دوران کودکی:
تعدادی از بزرگسالان به دلایلی مانند عدم درمان اختلالات گفتار در دوران کودکی و همین مشکل در بزرگسالی بیشتر به مراکز گفتار درمانی مراجعه می کنند. بنابراین، برخی از آنها برای حل این مشکل می آیند. حل مشکلات گفتار درمانی در کودکان آسانتر از بزرگسالان است.
3. اختلالات گفتار و لکنت ناشی از ضربه به سر:
گاهی اوقات بر اثر سقوط از ارتفاع، تصادف یا لیز خوردن از ناحیه سر مورد اصابت گلوله قرار می گیرد و به دلیل تکان های چهارگانه سر، افراد در تکلم و تلفظ حروف و کلمات دچار مشکل می شوند. در موارد فوق افراد باید برای درمان به مرکز گفتار درمانی مراجعه کرده و با کمک پاتولوژیست دوره درمانی را طی کنند.
گفتار درمانی برای کودکان دو ساله:
هدف از گفتار درمانی کودکان دو ساله استفاده از روش های مختلف در درمان اختلالات گفتار و گفتار در آنهاست. گفتار درمانی کودکان زمانی انجام می شود که مشکلات ارثی و ژنتیکی در گفتار کودک وجود داشته باشد، کودکان مبتلا به سندرم های مختلف، مبتلا به افسردگی و اضطراب، تولد آنها قبل از نوزادی و یا بسیاری از مشکلات دیگر باشد که می تواند از علل مشکلات گفتاری باشد. بنابراین برای درمان و گفتار درمانی کودکان به ویژه گفتار درمانی کودک دو ساله می توان از روش های زیر استفاده کرد:
1. از خودتان شروع کنید:
برای گفتاردرمانی کودکان دو ساله، بزرگسالان ابتدا باید خود از الگوهای گفتاری به درستی استفاده کنند و سپس نحوه استفاده صحیح از فنون گفتار و کلمات را به فرزندان خود بیاموزند و تا حد امکان از کلمات ساده برای تسهیل فرآیند یادگیری استفاده کنند. به راحتی انجام می شود زیرا ذهن کودکان نمی تواند جملات پیچیده و سریع را به راحتی هضم و درک کند.
2. تا حد امکان با کودک خود تمرین کنید تا جملات ناقص را فراموش کند:
در حین گفتار درمانی و حمایت از کودکان تا حد امکان سعی کنید جملات طولانی و کلماتی که می گویند را اصلاح کنید.
3. با کمک گفتار درمانی برای یک کودک دو ساله، مانند خودتان صحبت کنید:
هم والدین و هم درمانگران باید تا حد امکان از زبان کودکان برای کمک به روند گفتار درمانی کودکان استفاده کنند تا کودکان احساس صمیمیت و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند که در گفتار درمانی کودکان بسیار موثر است.
4. کلماتی را که می خواهید به کودک بیاموزید در پازل قرار دهید.
بهتر است کلماتی را که برای آموزش به کودک استفاده می کنید به تصویر بکشید و از او بخواهید تصویر کلمه مورد نظر را پیدا کند و کلمات را تکرار کند.
5. استفاده خوراکی برای گفتار درمانی کودکان:
شعر را به فرزندان خود بیاموزید و از آنها بخواهید با استفاده از اشعار ساده ابیات را با شما مرور کنند
گفتار درمانی برای کودکان 4 ساله:
گفتار درمانی برای یک کودک چهار ساله راحت تر از کودکان کوچکتر است، زیرا یک کودک چهار ساله توانایی بیشتری در درک، شنیدن و تلفظ کلمات دارد. برای انجام گفتار درمانی برای کودک چهار ساله می توان از روش های زیر استفاده کرد:
1. زبان فارسی را برای گفتار درمانی چهار ساله انتخاب کنید:
زیرا تلفظ کلمات ترکی، کردی و آذری برای کودکان به خصوص کودکانی که در تکلم مشکل دارند بسیار دشوارتر از زبان فارسی است. به طور کلی هم گفتاردرمانگران و هم والدین می توانند از واژه های فارسی برای آموزش کودکان و گفتار درمانگران استفاده کنند.
2. با کودک به زبان ساده صحبت کنید:
حتی الامکان سعی کنید با زبانی ساده و دوستانه با کودک خود صحبت کنید و به او این اطمینان را القا کنید که می تواند به راحتی با شما ارتباط برقرار کند این کار در درمان گفتار درمانی کودک چهار ساله موثر است.
3. از تندی در حین کار گفتار درمانی کودکان بپرهیزید:
با گفتار درمانی کودکان سخت نگیرید و آنها را مجبور به یادگیری سریع نکنید زیرا این کار باعث ایجاد اضطراب و ترس در کودک شما می شود. به عنوان مثال، تا زمانی که کلمه یا عبارت را به راحتی نگویید یا آن را نشنیده باشید، به فرزندتان نگویید با شما صحبت نمی کنم، زیرا این کار باعث می شود کودک شما را ترک کند.
4. از گفتار درمانی حمایتی برای کودکان چهار ساله استفاده کنید:
از کودک خود بخواهید که اگر برخی از کلماتی را که به او آموخته اید بگوید، از اسباب بازی خوشش می آید و برای او اسباب بازی می خرد. این روش در گفتار درمانی کودکان موثر است.
5. کلمات را با استفاده از حروف و کلمات بشناسید:
در گفتار درمانی کودکان تا حد امکان از کتاب های داستانی روان استفاده کنید و هر روز برای آن ها مطالعه کنید و کودک را با حروفی مانند حروف نام خودش، حروف نام دوستان صمیمی، خاله و دایی آشنا کنید. و از او بخواهید که این حروف را در کتاب بیابد. اطلاعات بیشتر: https://payju.ir/content/لیست-مراکز-گفتار-درمانی-در-شیراز
برچسب ها : ,
|